Obiady – nośniki zdrowia. Dieta seniorów jest często niepełnowartościowa i niedostosowana do potrzeb żywnościowych wynikających z ich stanu zdrowia, co znacząco wpływa na pogorszenie się ich samopoczucia. Dzięki innowacji otrzymują regularnie zdrowy i smaczny obiad, który znacznie poprawia jakość codziennej diety seniora. Wpływa on zarówno na polepszenie stanu zdrowia fizycznego osoby starszej, jak i na poprawę jej ogólnego samopoczucia.
Obiady – nośniki ciepła. Dużą zaletą programu jest również możliwość nawiązania kontaktu pomiędzy osobą starszą zależną a osobą z niepełnosprawnością. Uczestnicy WTZów dostarczają bowiem posiłki bezpośrednio do domów seniorów. Ich spotkania oparte są na wzajemnym zrozumieniu, empatii, a także na wspólnocie doświadczenia życia z ograniczoną samodzielnością. Pozwalają nawiązać znaczącą dla obu stron relację przyjacielską.
Obiady, które uczą. Przewidziana w programie wizyta dietetyka pozytywnie wpływa na zwiększenie się świadomości żywieniowej seniorów, dzięki czemu pozostałe posiłki przygotowywane przez nich samodzielnie lub przez ich rodziny także zyskują na wartości, a co za tym idzie wpływają na polepszenie się stanu zdrowia.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.